Veljeni suositteli tätä kirjaa, enkä olisi varmastikaan lukenut tätä ilman häntä. Millainen voisi olla hakkerin elämästä kertova kirja? Paljon Coca-Colaa, Red Bullia ja pitsaa, unettomia öitä ja tietokoneen ääressä mädäntymistä. Tuskin mikään vauhdikas seikkailu kuitenkaan. Olin väärässä pahan kerran. Kevin Mitnick syntyi vuonna 1963 ja oli juuri sopivassa iässä tietokoneiden yleistyessä 70-luvun loppupuolella. Minä olen ymmärtänyt hakkeroinnilla tarkoitettavan vain tietokoneilla tapahtuvaa tietojen kalastelua ja järjestelmiin murtautumista, mutta Mitnick käyttääkin tähän pääasiassa puhelinta ja sosiaalisia taitojaan. Hän puhuu tekniikastaan termillä "Social Engineering". Hän soittaa puhelinvaihteeseen, kyselee tietoja, soittelee toisaalle ja pikkuhiljaa saa kerättyä tietoja, joiden avulla pystyy vakuuttavasti esiintymään huoltomiehenä tai jonakin muuna yrityksen omana työntekijänä. Tämän jälkeen hän saa jonkun toisen työntekijän rakennettua itselleen takaportin järjestelmään ja pääsee mellastamaan yrityksen koneille.
Hän aloitti hakkerointinsa alaikäisenä ja järjesti itselleen ilmaiset kaukopuhelut, salakuunteli muiden puheluita ja teki muuta vastaavaa jäynää. Hän istui nuorisovankilassakin, mutta ei lopettanut toimiaan missään vaiheessa. Hän itse vertaa hakkerointejaan alkoholismiin, hänen tiedonjanonsa oli valtava, hän tiesi miten tietoa sai, eikä hän pystynyt lopettamaan. Hän ei missään vaiheessa varastanut rahaa, käyttänyt löytämiään luottokorttitietoja, rikkonut järjestelmiä tai tehnyt muutakaan todella rikollista. Hän vain kävi katsomassa lukitsematta jätettyjen ovien taakse ja koitti ylittää itsensä. Haasteena oli yrittää tehdä jotain mahdottomana pidettyä, kuten varastaa uusin ja tarkoin suojattu salaisuus.
Seikkailu alkaa toden teolla, kun hän on täysi-ikäinen ja FBI on hänen kintereillään. Hän vaihtaa henkilöllisyyttään, muuttaa paikasta toiseen ja käyttää peukaloimiaan kännyköitä vaikeuttamaan seuraamistaan. Tämän lisäksi hän vakoilee ihmisiä jotka vakoilevat häntä ja pysyy jatkuvasti askeleen edellä. Tarinan viehätys tuleekin Mitnickin leikkiessä kissaa ja hiirtä poliisin ja FBI:n kanssa, vaikka hän on resurssien puolesta altavastaaja. Nokkeluutensa ja röyhkeytensä vuoksi hän ei jää kiinni ja onnistuu jujuttamaan tiettyjä FBI:n edustajia kerta toisensa jälkeen. Tarina on hyvin samantyyppinen "Ota kiinni jos saat" -kirjan ja sen pohjalta tehdyn elokuvan kanssa, sillä erotuksella ettei Mitnick koskaan tehnyt epärehellisyydellä rahaa. Hän käytti taitojaan rahan tekoon ainoastaan huijatessaan radio-ohjelman arpajaisia, mutta lakimiehien mukaan hän ei silloinkaan varsinaisesti rikkonut lakia.
Kirja etenee vauhdikkaasti, eikä juonen poukkoilua tai vaiheittaista hidastumista voi moittia, koska kyseessä ovat tositapahtumat. Kirjan lopuksi (juonipaljastus) kertoo mitä tekee nykyään ja kuinka hän sai puhdistettua maineensa. Tarina on melkein uskomaton, itse en ikimaailmassa voisi sietää tuollaista stressiä vuodesta toiseen.
Oikeasti kirjaan on merkitty kirjoittajiksi Mitnickin lisäksi Steve
Wozniak ja William L. Simon. Yhtenä Applen perustajista parhaiten
tunnettu Wozniak on kirjoittanut esipuheen ja Simon lienee ollut se
varsinainen kirjoittaja Mitnickin kertoessa tarinaansa.
Kirjassa on 432 sivua, eikä sitä ole saatavana suomeksi. Kirjan voi tilata paperiversiona, äänikirjana ja Kindle-kirjana
linkin takaa. Paperi- ja Kindle-versiot maksavat tätä kirjoittaessa
alle kymmenen taalaa, eli ovat halpoja kuin saippua. Tilaamalla kirjan tällä linkillä annat samalla minulle hivenen taskurahaa uusien kirjojen ostoon. Linkkaan Yhdysvaltojen Amazoniin, sillä sieltä postimaksut ovat edullisemmat kuin Saksasta tai Englannista ja kirjat ovat huomattavasti edullisempia (varsinkin käytettynä) kuin Suomessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti